MakalelerMedeniyetimiz

Selçuklu ve Osmanlı Türklerinde Vakıf Kültürü

İ

slam tarihi boyunca Orta Asya’dan Atlas Okyonusuna kadar her tarafta camiler, kervansaraylar, medreseler, tekkeler, mektepler, köprüler, yollar, hastaneler, imaretler gibi pekçok hayırlı eserler yapılarak vakfedildi. Vakıflar tarihte en büyük gelişmeyi Selçuklular ve Osmanlılar devrinde gösterdi. 


“İnsanların hayırlısı insanlara faydalı olandır” Hadis-i Şerifini kendine rehber edinen Müslüman Türkler her sahada olduğu gibi bu sahada da muazzam ve kalıcı eserler meydana getirdiler.

Vakıf yolu ile tesis edilen bu sayısız eserler muazzam Osmanlı ülkesini bir baştan diğer başa ağ gibi ördü. Akla hayale gelmeyecek konularda hizmet veren vakıf  müesseseleri kurdu.

Vakıflar haftası dolayısıyla bir açıklama yapan Konya Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç     “ İnsanlığın tarih boyunca sahip olduğu en ulvi ve en büyük müesseseler vakıf müesseseleridir” dedi. Özellikle Osmanlı Devleti zamanında çok değişik konularda hizmet veren vakıflar kurulduğunu  ifade eden Genç bunlardan bazılarını şöyle sıraladı:

– Helva dağıtan vakıf
– Gölleri temizleyen vakıf
– Suyu soğutan vakıf
– Pikniğe götüren vakıf
– Suyu çoğaltan vakıf
– Âmâlara yardım eden vakıf
– Cumayı Şenlendiren Vakıf
– Borçlu Dostu Vakıf
– Misafiri Ağırlayan Vakıf
– Yetim Çeyizi Donatan Vakıf
– Borcundan dolayı hapse düşene yardım eden vakıf
– Evleri yaşanır hale getiren vakıf
– Çöplükte fidan yetiştiren vakıf
– Van gölünde acil yardım gemisi dolaştıran vakıf
– Sakatlanan ve hastalanan göçmen kuşlarını tedavi eden  vakfı
– Aç kurtları doyurma vakfı. 

Mehmet Can

Kaynak

İlgili Gönderiler

1 / 242