EdebiyatLisan nâmustur!

“Togri” Kelimesinden Başka Doğrulara Ve Güzelliklere

* Yavuz Bülent Bakiler

“Doğru”nun Kökeni ve Türk Dünyasının Uyanışı

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Özbekistan ziyaretinde yaşadığı bir anı, Türkçe’nin kökenlerine dair ilginç bir pencere açıyor. Özbek Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un “doğru” kelimesinin karşılığı olan “togri” kelimesini kullanması, dilimizin zengin tarihini ve Türk dünyasının ortak bağlarını gözler önüne seriyor.

Türk Dünyasının Ortak Kelimeleri ve Gaspıralı İsmail’in İdeali

Türk dünyasının farklı coğrafyalarında kullanılan ortak kelimeler, “dilde birlik, fikirde birlik, işte birlik” idealinin önemini bir kez daha hatırlatıyor. Türkiye’nin, diğer Türk cumhuriyetleriyle siyasi, ekonomik ve kültürel bağlarını güçlendirmesi, hem Türkiye’nin hem de tüm Türk dünyasının geleceği için büyük önem taşıyor.

Batılı Türkologların “Dev Uyanıyor” Çığlığı

Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Batılı Türkologlar, 250 milyonluk Türk dünyasının uyanışına dikkat çektiler. Türkiye’nin liderliğinde, Türk cumhuriyetleri arasındaki işbirliği, 21. yüzyılın Türk yüzyılı olmasını sağlayabilir.

Türkiye’nin Potansiyeli ve Türk Dünyasının Geleceği

Türk dünyasıyla güçlü bağlar kuran Türkiye, kısa sürede dünyanın en güçlü ülkelerinden biri haline gelebilir. Bu işbirliği, tüm Türk cumhuriyetlerine refah ve güç getirecektir.

Sonuç

Azerbaycan ve Türkistan’ı sevmek, Türkiye’yi sevmek demektir. Türk dünyasının birliği ve beraberliği,tüm Türk halklarının ortak geleceği için umut vadediyor.

* * *

İktibas: Bu metin, kıymetli Türkistan Birliği okuyucuları için şâyân-ı tavsiye telakki edildiğinden Türk Alemiyiz websayfasından iktibas edilerek nazar-ı dikkatinize takdim edilmiştir. Muhtevası ve paylaştığı fikirler tamamen yazarına aittir.