MakalelerTürkistan

Orhun Abideleri Nasıl Kurtarıldı?

B

aşbakan Erdoğan’la 2005 yılında anayurdumuz sayılan Moğolistan’a ilk ziyaretimizi gerçekleştirmiştik. O ziyaret sayesinde Karakurum’daki Orhun Abideleri yok olmaktan kurtulmuştu. Ovanın ortasında kendi haline terk edilen bu çok önemli tarihi vesikalar Başbakan’ın talimatıyla kapalı müze içine alınmış. Bekçisi-görevlisi-bakanı edeni var artık.

Bu abidelere ulaşmak için yol ve iz de yoktu o zaman. Belli ki gelen giden de yoktu buralara. Başbakan Erdoğan o zaman 46 kilometrelik yolu da yaptırdı. Bu ziyaretimizde çok kötü ve sıkıntılı bir yoldan Tonyukuk Kitabeleri ulaştık. İçimiz dışımıza çıktı. Kendi kendime “Başbakan’a ekibi eziyet ediyor. Neden buraya getirdiler” diye söylendim.

İlk defa Türk kelimesinin kullanıldığı belgeler 2.5-3 metre yüksekliğinde taşlar üzerinde yazılı. TİKA bu yazılı belgeleri kontrol altına almış, demir parmaklıklarla çevirmiş. Steplerin ortasında ama koruma altında, başında bekçisi bile var. Bilge Kağan’ın kayınpederi Tonyukuk’a ait kitabelerde Türk tarihinden kesitler var.

Başbakan, Tonyukuk kitabelerine giden 20 kilometrelik yolun kış gelmeden yapılması için de ilgililere talimat verdi. Başbakan Erdoğan’ın Moğolistan’a iki ziyareti sayesinde; Türk tarihi için çok önemli olan iki mekan ve bu mekandaki çok kıymetli kitabeler hem yok olmaktan kurtarıldı hem de koruma altına alındı. Ulaşım altyapısı da hazırlanarak ziyaretlere imkan sağlanmış oldu. Sözle sloganla milliyetçi olunmuyor. İcraat milliyetçiliğinden kastımız tam da bu iki olayla özetleniyor.

Nuri Elibol

Kaynak

İlgili Gönderiler

1 / 242