Balkanlar - RumeliMakaleler

Gümülcine’ye Tarihi Bir Seyahatin Ardından

Davutoğlu Gümülcine’de Gönülleri Fethetti

T

ürkiye Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, 8-10 Mart tarihleri arasında Yunanistan’a gerçekleştirdiği resmi ziyarette Batı Trakya’ya da gelerek halkımızla kucaklaştı. Bir gün boyunca Batı Trakya’da kalan Davutoğlu, resmi temaslarının yanında Kozlukebir, Gümülcine, İskeçe ve Şahin’i ziyaret ederek buralarda halkla kucaklaştı, konuşmalar yaparak tavsiyelerde bulundu. “Ankara’da, Konya’da, Bursa’da bizim kardeşlerimiz ne düşünüyorlar diye düşünmeyin. Uykularımızda da siz varsınız, rüyalarımızda da siz varsınız, planlarımızda, gelecek projelerimizde siz olmaya devam edeceksiniz.” diyerek Batı  Trakya  Türk Azınlığı’na moral ve güç verdi.

Ahmet Davutoğlu bu ziyareti sırasında yaptığı konuşmalarda Batı Trakya Türk Azınlığı’na üç önemli mesaj verdi. “Aranızda ne kadar görüş ayrılığı olursa olsun birlik ve beraberliğinizi bozmayın. Azınlık yapısına sahip olan topluluklarda en önemli şey birlik ve beraberliktir. Eğer birlik ve beraberliğiniz bozulursa, ne kadar haklı talepleri gündeme getirirseniz getirin, o talepleri hayata geçirebilmeniz mümkün olmaz.” diyerek bizlerin daima birlik ve beraberlik içerisinde olmamız gerektiği mesajını verdi. Bizim de her zaman dile getirdiğimiz gibi hak arama mücadelesinde tek yumruk ve tek yürek olduğumuz zaman amacımıza her zaman daha çabuk ulaşırız, proplemimizin çözümünde ancak o zaman yol kat edebiliriz.

Davutoğlu Batı Trakya Türklerine ikinci mesajında da “Türkiye ile Yunanistan arasında gelişen bu dostluk atmosferinden istifade edin. Sadece Batı Trakya’ya sıkışıp kalmayın. Sesiniz Atina’da da çıksın. Yunanistan’ın vatandaşları olarak, bu ülkenin geleceği konusunda Türk Azınlığı olarak da görüş beyan edin.” diyerek ülkenin geleceği konusunda Yunanistan’ın diğer şehirlerinde de aktif olmamız, Yunan vatandaşları olarak bu ülkenin geleceğinde söz söylememiz gerektiğini ifade etti.

Son mesajında da Ahmet Davutoğlu “Sizler aynı zamanda Avrupa Birliği vatandaşısınız. Bunu unutmayın. Varlığınızı Brüksel’de de, Paris’te de, Londra’da da, Berlin’de de hissettirin.” diyerek Batı Trakya Türklerinin Avrupa’ya ve dünyaya açılmaları gerektiği konusuna  dikkat çekti.

Türkiye Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun bu tarihi ziyaretinin ardından, Yunan medyası yine tabir yerinde ise bir bardak suda fırtınalar kopardı. Türk Dışişleri Bakanı’nın Atina’dan çok Batı Trakya’daki temasları ve beyanatları mercek altına alındı, mesajları farklı yorumlandı. Davutoğlu’nun azınlığı kışkırttığı, azınlığı Yunanistan’ı Avrupa’ya şikayet etmeye teşvik ettiği iddia edildi.

Bunun yanında Rodop Milletvekili ve Hükümet Sözcüsü Yorgos Petalotis’in, Davutoğlu’nun Yunanistan ziyareti ile ilgili “Biz hükümet olarak Müslüman azınlığın haklarını korumakla mükellefiz. Çünkü onlar Yunan vatandaşlarıdır, bütün haklara sahiptirler. Eğer başka sesler varsa veya başka sesler oluşturulmaya çalışılıyorsa, bunlar gerçek dışıdır.” şeklinde açıklamada bulunması da bizleri hayal kırıklığına  uğrattı.

Halbuki Davutoğlu Batı Trakya’da bulunduğu süre içerisinde herhangi bir olumsuz açıklama ve yorumda bulunmadı. Kaldı ki Davutoğlu “komşularla sıfır problem” politikasını savunan, bunun için çalışan çok değerli bir diplomat. Bunun yanında ülkemiz yetkililerinin, İstanbul’daki Rum Azınlığı ziyaret etmesi ne kadar normalse Davutoğlu’nun da Batı Trakya Türk Azınlığı ziyaret etmesi, onlarla bir günü paylaşması o kadar normal olmalı. İki ülke ilişkilerinde az da olsa ilerlemenin olduğu bu dönemde bu şekilde açıklamaların yapılması ve basın yayın organlarında bu şekilde ifadelerin yer alması son derece  üzücü  ve yıpratıcı…

İlknur Halil